Gastblog schrijven?

student laptop

Dag en nacht gewerkt aan je scriptie, blij met het resultaat, mooi cijfer gekregen, en dan verdwijnt de scriptie in de la. Behalve je scriptiebegeleider en je vriendin zal niemand er een blik op werpen. Frustrerend!

Met onze website willen we (oud-) studenten een podium bieden om door middel van een gastblog hun scriptie op het gebied van familierecht onder de aandacht te brengen. Via de blog kunnen bezoekers ook de scriptie downloaden.

Heb je belangstelling voor het schrijven van een gastblog, lees dan eerst het onderstaande goed door en neem vervolgens contact op. Succes!

Hanneke Moons

 

Kom ik in aanmerking?

Ben je student of korter dan 2 jaar geleden afgestudeerd, dan kom je in beginsel in aanmerking voor het schrijven van een gastblog.

Over welk onderwerp?

Het onderwerp moet liggen op het gebied van het personen- en familierecht. Dat vatten we ruim op, dus daaronder vallen bijvoorbeeld ook erfrecht en problemen rond het verkopen van de woning bij scheiding.
Is je onderwerp al op deze website behandeld, dan heb je pech. Kijk dus eerst elders bij Nieuws & blogs om te zien welke onderwerpen al behandeld zijn.

Voor wie schrijf ik?

De blog moet interessant zijn voor de doelgroep, dat wil zeggen cliënten en mensen die in het onderwerp geïnteresseerd zijn. Je mag van de lezer een goed tekstbegrip verwachten, maar vermijd onleesbaar vakjargon: de blog is niet bedoeld voor juristen.

Wat voor stijl?

Een goede blog heeft een kop en een staart, dus een logische opbouw. In de eerste alinea een binnenkomer om de aandacht te trekken of een korte uitleg van wat de lezer te wachten staat. De titel met deze eerste alinea moet mensen ervan overtuigen dat jouw blog het lezen waard is.

Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat de bezoeker het einde van je blog haalt, dus zorg dat je blog prettig leesbaar is en houd de aandacht van de lezer vast. Een blog is een communicatiemiddel, dus betrek de lezer erbij. Op onze website wordt de "u-vorm" gehanteerd, al zou je dat na het lezen van deze blog niet denken.

Werk met tussenkopjes en houd de alinea's kort, dat verhoogt de leesbaarheid.

Zijn er verder nog voorwaarden?

Het aantal woorden moet liggen tussen 400 en 800. In Word kun je de woorden tellen: tekst selecteren en Woorden tellen aanklikken bij Extra of Controleren in de menubalk.

Bij de blog wordt een foto geplaatst die (enigszins) betrekking heeft op het onderwerp. Die kun je niet zomaar van internet plukken, dat zul je als aankomend jurist wel weten, dus daarvoor doen we je een voorstel.

Wat levert het mij op?

Je naam wordt bij de blog vermeld en als je wilt, plaatsen we je e-mailadres voor mogelijk contact.
Als je een LinkedIn-profiel hebt, kun je een link plaatsen, zodat mensen meer over jou kunnen lezen. Desgewenst kan ook een foto van jezelf worden geplaatst.

Daardoor kun je met je gastblog bekendheid geven aan je scriptie-onderwerp. De bezoeker kan je scriptie lezen en kan meer over jou te weten komen. Misschien nuttig als je aan het solliciteren bent. Maar in ieder geval kun je laten zien wat je kunt en weet en word je vindbaar op Google.

Er wordt geen financiële bijdrage voor de gastblog betaald.

Wat levert het dejong*moons advocaten op?

Door het plaatsen van jouw blog zullen meer bezoekers op onze website komen. Goed voor onze naamsbekendheid en voor onze vindbaarheid op Google.

En natuurlijk ben ik ook ooit student geweest. Ik weet uit mijn tijd als redacteur van Ars Aequi hoe leuk het is als iemand jouw artikel heeft gelezen. Graag bied ik die mogelijkheid nu zelf aan studenten aan.

Ik heb er zin in, ik heb een onderwerp, wat nu?

Neem per e-mail contact op en laat het onderwerp alvast weten: moons@dejongmoons.nl. Het is wel verstandig om dat vooraf te doen, daarmee voorkom je dat je voor niets aan de slag gaat. Ik zal je dan per e-mail nader informeren over de mogelijkheden.

Worden alle gastblogs geplaatst?

Nee, ons kantoor behoudt zich het recht voor om een gastblog niet te plaatsen. Bijvoorbeeld omdat het onderwerp minder aanspreekt of door de schrijfstijl. De beoordeling daarvan is vrij subjectief, dus trek het je niet aan.

Gastblog geplaatst, kan iedereen het nu lezen?

Ja, maar dat gebeurt natuurlijk niet vanzelf. Je kunt de rest van de wereld op de hoogte stellen via Twitter, op Facebook, of waar je maar wilt.

Tot slot

Veel plezier bij het schrijven van je gastblog!