Stap 4 stappenplan echtscheiding: Gesprek met partner over de kinderen

gesprek
Voordat u met de kinderen praat, bespreekt u met uw partner hoe u de kinderen zo goed mogelijk kunt begeleiden 
in de echtscheidingsperiode. U onderzoekt samen de verschillende mogelijkheden voor een verdeling van de zorg voor de kinderen en u voert overleg over de overige kwesties die met de kinderen samenhangen.


Voor de kinderen is een scheiding een verdrietige en onzekere periode. Dat kunt u niet voorkomen, maar u kunt uw kinderen wel behoeden voor onnodige zorgen. Belast hen niet met uw scheidingsperikelen. Hoe moeilijk ook, stel het belang van de kinderen voorop en help hen samen door deze moeilijke periode heen.

gesprek 2Neem nog geen beslissingen, maar bekijk samen alle mogelijkheden en eventuele problemen. Zowel in de mediation als in een scheidingsprocedure worden de besluiten pas in een later stadium genomen, dus ruzie maken heeft eigenlijk niet zoveel nut. Laat u niet onder druk zetten (bij teveel boosheid kunt u beter het gesprek later voortzetten) en oefen zelf ook geen druk uit. Als de gesprekken niet goed verlopen, bedenk dan - in het belang van uw kinderen! - wat u zelf zou kunnen doen om hierin verandering te brengen.

U vindt hier een checklist van kinderkwesties waarover u met elkaar in overleg kunt gaan.

Terug naar het stappenplan echtscheiding >